Měsíc bez deště

Historický nejsušší měsícem byl listopad 2011. Na mnohých místech byl absolutně bez měřitelných srážek, v Dolní Čermné nakonec ve dvou dnech namrholilo 0,5mm srážek, což je dosud nejnižší množství měsíčních srážek.

Rok 2020 započal srážkově nevýrazným lednem, následovaný výrazně nadprůměrným únorem kdy napršelo 250% srážek. I březen započal výraznějšími srážkami, které však v průběhu měsíce ustávaly. Jak je vidět na přiloženém grafu poslední srážky byly zaznamenány 22.3.20 a v té době se celkový úhrn srážek od začátku roku pohyboval okolo 140%. Ve čtvrtek 23.4.20 tomu tedy bude měsíc  kdy byly naposledy zaznamenány nějaké měřitelné srážky!

Sice ČR přecházely dvě frontální vlny, ale ty se srážkově projevily zejména v jižní části území. V Dolní Čermné spadlo pouze několik kapek a objevily se slabé sněhové přeháňky po velikonocích, vydatnost však byla velmi nízká a meteostanice tak žádné srážky nezaznamenala.

Podle posledních předpovědí by se od 25.4. měly častěji objevovat přeháňky či déšť a proto je velmi pravděpodobné, že duben statisticky neskončí jako absolutně nejsušší měsíc a nějaké srážky zaznamenány budou. Duben je statisticky dlouhodobě měsíc s nízkými srážkovými úhrny, ale perioda více než 30dní bez srážek je výjimečná.   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..