Arduino – nejen meteostanice

arduino_logo-svg_

Arduino je elektronická “stavebnice”, se kterou je možné vytvářet rozmanité projekty. Jednou z vlastností je vysoká variabilita, díky které je možné sestavit třeba robota, rádio nebo alarm. Hranicí je pouze vaše vlastní fantazie. Stačí vybrat vhodnou základnu, případně další moduly a napsat vhodný software. Nebudu popisovat detaily, na internetu je informací dostatek.

Arduino UNO
Arduino UNO

Jednou z možností je i využití v meteorologii. Sestavení meteostanice je poměrně jednoduché a několik lidí takovéto stanice s úspěchem provozuje. Jako test jsem vytvořil jednoduchý projekt s teplotním čidlem, displejem a deskou Arduino Uno.

TempArduino

Použit byl teplotní senzor LM35DZ (úplně vlevo). Přesnost celé sestavy samozřejmě souvisí s kvalitou senzorů. K dispozici jsou senzory všeho druhu, lze tak sestavit kompletní meteostanici, včetně připojení k počítači a internetu. Některé z návodů, jak co kam zapojit, lze najít na internetu včetně programů (píše se v klonu C++), který je nutný k oživení projektu. K uvedenému zapojení byl použit následují program.

#include

LiquidCrystal lcd(12,11,5,4,3,2);
float tempC;
int tempPin = 0;
int reading;

void setup()
{
lcd.begin(16,2);
analogReference(INTERNAL);
Serial.begin(9600);
}

void loop()
{
reading = analogRead(tempPin);
tempC = reading / 9.31;

Serial.println(tempC);
lcd.clear();
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print(tempC, 1);
lcd.print(” Celsius”);
lcd.setCursor(0,1);
lcd.print(((tempC * 9)/5 + 32), 1);
lcd.print(” Fahrenheit”);

delay(5000);

}

Protože meteostanici mám, tak tu samotnou nyní neřeším. Mám ovšem v plánu sestavit detektor blesků pomocí připojení Thunder click shieldu. Pokud jste něco podobného zapojovali, tak uvítám jakékoliv tipy a rady. Rovněž napište vaše zkušenosti s různými čidly, jejich přesností a zapojení. Rád vše uveřejním, třeba se to bude někomu hodit.

Mikro BUS Thunder click od  MikroElektroniky
Mikro BUS Thunder click od MikroElektroniky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..